Tu ce ai alege? O centrala termica scumpa sau o izolare a locuintei mai buna?

Sezonul acesta nu ar fi de mirare daca pe multe familii sezonul rece le-a luat pe nepregatite, iar costurile la agentul termic au crescut considerabil, indiferent care a fost sursa de caldura aleasa sa le reprezinte locuinta.

Unele statistici arata ca, furnizorul de caldura nu-si exprima serviciile in prima perioada cand a venit frigul, motiv pentru care oamenii sunt obligati si sfatuiti sa se redirectioneze spre alte surse care sa ofere caldura locuintelor.

Multe interviuri vazute si in mass-media confirma faptul ca agentul termic nu functioneaza in luna octombrie, desi uneori au fost semnalate chiar si temperaturi sub 10 grade in unele zone ale tarii, un motiv de reala ingrijorare.

centrala termica

Izolarea termica a locuintei tale poate aduce costuri reduse la caldura?

Este de departe o intrebare care poate creea pe alocuri numeroase curiozitati si iluzii multor oameni.

Spre exemplu, cladirile construite inainte de anii `80` nu dispun de izolatie termica, motiv pentru care fiecare familie va trebui sa scoata din buzunar resurse financiare nebanuite pentru a-si delimita propriul spatiu aflat in proprietate.

Apoi, ne punem intrebarea daca o dubla investitie (in cazul in care va hotarati sa produceti debransarea de la furnizorul local si sa puneti centrala pe langa izolatie, va fi de bun augur?)

In acest context, daca locuiti in cadrul unui bloc de locatari ar mai putea aparea in discutie si actiunile vecinilor dumneavoastra, cand vine vorba de incalzirea propriilor locuinte.

Acest lucru va delimita cantitatea de energie sau de gaz pe care o consumati la nivelul unei zile, in functie de centrala aleasa.

Insa acum trebuie sa delimitam obiectivele pe care  sa le trasam atunci cand vine  vorba despre o asemenea lucrare de izolare termica.

Fara doar si poate materialul si solutiile aplicate trebuie sa conduca la obtinerea unui raport ideal de rezistenta termica (impotriva frigului, inghetului), dar si conductivitate, in raport cu scaderea costurilor la caldura, indiferent de sursa avuta.

In acest caz polistirenul expandat sau extrudat tind sa fie in continuare solutiile alese de constructori cand vine vorba de aceste lucrari pe exterior.

O centrala termica scumpa iti ofera confortul ideal in locuinta?

Tehnologia a evoluat foarte mult. Daca in trecut o centrala termica era alimentata exclusiv cu diferite forme de carbuni, in prezent aceasta poate consuma drept combustibil diferite forme de gaz si chiar electricitate.

Poate insa nu stiti  spre ce alegere sa va indreptati, in functie de zona geografica in care locuiti, posibilitatile pe care le aveti si nu in ultimul rand dotarile locuintei.

Daca mai sus am dat doar exemplul unui apartament de locatari, acum nu putem sa nu aducem in discutie casele, vilele sau alte formatiuni rezidentiale de diferite dimensiuni.

Acest lucru va influenta evident si dimensiunea spatiului ce se doreste a fi incalzit, insa in egala masura trebuie sa ne gandim si unde vom depozita aceasta instalatie.

Cu siguranta in cazul in care vreti sa mai urcati o treapta si sa va accesorizati cu un asemenea dispozitiv tehnologic eficient, va ganditi in egala masura la controlul sau facil, dar si la timpul redus de asteptare pana sa fie posibila incalzirea apei potabile sau a unei suprafete in care va petreceti timpul.

Asadar, o prima concluzie se reduse in simpla alegere a centralei, functie de necesitati, numarul de membrii ai familiei, efectuand calcule simple raportate la anul calendaristic anterior si nu in ultimul rand la costuri.

izolatie termica

Ce este scump iti ia ochii?

Deseori in magazine o reclama buna te poate face sa alegi un produs, fie cu banii jos, fie in rate, fara sa stii de fapt care este eficienta acestuia raportata la termen lung si nu in ultimul rand care este nivelul de performanta.

Nu ar fi de mirare sa observi ca multe astfel de dispozitive sunt in casele oamenilor degeaba, nejustificandu-si pretul de achizitie in raport cu functionalitatea, lucru care arata irosirea resurselor financiare inutil.

Asadar, tu trebuie sa te gandesti ca fiecare leu sa fie recuperat progresiv, o centrala termica oferindu-ti posibilitatea sa faci economie de combustibil, dar in egala masura si sa aibe o durata de viata extinsa sau dupa caz o garantie, care sa acopere chiar si serviciile de mentenanta in primii ani de la punerea in functiune.

Pui pret pe alegerile care le faci?

Esti o persoana pe repede inainte? Ar trebui sa te gandesti de 2 ori inainte sa achizitionezi o centrala termica, caci rolul acesteia intr-o locuinta este direct proportional cu starea de bine a membrilor familiei tale.

Daca de cele mai multe ori la magazin iti expui dorintele unui agent, iar acesta iti ”rezolva” oferindu-ti un produs la oferta, nu vei stii ca ai luat alegerea potrivita decat atunci cand vei ajunge acasa, insa ar putea fi prea tarziu daca ai semnat actele.

In domeniul online nu numai ca ai posibilitatea sa alegi astfel de produse intr-o varietate mult mai mare, dar ele sunt special concepute pentru orice fel de locuinta, orice fel de venituri si nu in ultimul rand garantiile sunt oferite pe placul tuturor.

De ce internetul face diferenta in zilele noastre?

V-ati gandit vreodata ca daca nu sunteti pe deplin multumit de calitatea unei centrale termice o puteti returna intr-un numar de x zile?

Sau ca produsul va ajunge chiar la domiciliul dumneavoastra fara sa fie nevoie sa miscati un deget?

Mai mult decat atat, la cerere, in cazul in care nu va pricepeti sa montati o asemenea instalatie, o echipa de experti va poate sta la dispozitie, deseori gratuit, alcatuind circuitul acesteia de la zero, in orice loc doriti din propria locuinta.

Ce am putea concluziona?

Asadar ne putem da seama ca ambele lucrari sunt necesare pentru a forma izolarea  si confortul termic pe timp de iarna.

Daca va ganditi in egala masura atat la economie cat si la eficienta unei centrale  termice trebuie sa va asigurati ca locuinta dumneavoastra este izolata, lucru care face posibil evitarea risipei de combustibil in cazul functionarii instalatiei la foc automat, mai ales daca dispune de functii speciale care fac posibila economisirea.

Deseori se trece cu usurinta peste acest pas, lucru care conduce la o investitie inutila, fara sa poata fi amortizata odata cu timpul.